top of page

5 הדגשים הראשונים והחשובים ביותר לתכנון חלל רטוב

עיצוב נכון לא מתמקד רק בנראות של החללים, אלא בתכנון מוקדם ומוקפד של הפונקציות המרכיבות את החלל. המראה הכולל הוא שילוב אופטימאלי בין תכנון עבור המשתמש, התחשבות בגבולות החלל ואריזתו בחומרים ובתאורה המתאימה עבורו.

אם עסקינן בחללים רטובים (חדרי רחצה) הרי שכל הפרמטרים הנ"ל חייבים להיות מוקפדים יתר על המידה כיוון שמדובר בחללים קטנים שמכילים הרבה פונקציות ולכל אחת מהן קיים עולם שלם של אפשרויות.

אז איך בכל זאת מתחילים לתכנן חלל רטוב נכון? התשובה נמצאת בהגדרת הפונקציות (אסלה, מקלחון/אמבטיה, ארון כיור, ברזים ואינטרפוצים וכו') ומיקומם הנכון בתוך החלל הרלוונטי. על-מנת להקל עליכם במשימה הלא פשוטה ערכתי רשימה של קטגוריות שבעזרתן תוכלו לצלוח את האתגר.

אם עוד לא קראתם את החלק הראשון בסדרת הפוסטים העוסק בהשגת הנראות המושלמת לחדר הרחצה שלכם, זה הזמן.. 10 הדברים שתרצו לדעת לפני בחירת אריחי קיר ורצפה לחלל רטוב

1. מיקום האסלה כאסטרטגיה > האסלה כפונקציה, אמנם תופסת הכי פחות שטח משאר האלמנטים המרכיבים את החלל הרטוב, אך מיקומה ואפיונה המוקפד יהווה השפעה על נראות ופונקצינאליות של חדר רחצה הכולל.

מה הכוונה:

טכני > רוחב קיר מינימאלי למיקום אסלה הוא 80 ס"מ (40 ס"מ ממרכז אסלה לכל אחד מהצדדים).

אפיון > אסלת P / מונובלוק - אסלה שמחוברת כמקשה אחת עם מיכל ההדחה שלה ומונחת מן הרצפה, או מנגד אסלה תלויה - בעלת מנגנון הדחה אשר סמוי בקיר שעליו היא תלויה. כל אחד מסוגים הללו יקנה מראה שונה לגמרי.

מיקום > האם מיקום האסלה יעשה על קיר בודד או בקיר אחד עם כלים סניטריים נוספים? התשובה נמצאת בגודל החלל וצורתו ומיקומה של דלת הכניסה לחלל.

מימין: מיקום האסלה על קיר בודד כמדף לכל אורכו. התמונה מכאן

*ההמלצה שלי היא לא למקם את האסלה שלכם מול הכניסה, כיוון שזוהי פונקציה שמצריכה אינטימיות מסוימת ועל-כן אני מעדיפה למקם אותה לצד ארון הכיור (כך שדופן הארון מסתירה אותה) או על קיר קטן בנפרד, או על אותו קיר דלת הכניסה רק מימין או לשמאל הדלת עצמה.

2. מקלחת או אמבטיה, איך בוחרים? > אחת השאלות החשובות והראשונות שתצטרכו לענות עליה כאשר תתכננו חדר רחצה חדש או תשפצו אחד קיים.

נק' למחשבה:

הגדרת המשתמש > עבור מי מיועד חדר הרחצה? ילדים, מתבגר/ת, הורים, אורחים.

*לילדים (עד הגיל שבו הם מתקלחים עצמאית) נוח יותר לתכנן אמבטיה מבחינה פונקציונאלית, אם זה למתבגרים או להורים מקלחון לרוב יהיה נוח יותר מהרבה בחינות.

גודל החלל > גודל מקלחון מינימאלי הוא כ-80X80 ס"מ ועל-כן הוא תופס פחות שטח מאמבטיה בנויה שגודלה המינימאלי הוא כ-140X70 ס"מ.

מימין: אמבטיה בנויה הממוקמת לרוחבו של חדר הרחצה. התמונה מכאן

*אם גודל החלל זה לא עניין מגביל עבורכם, אפשר להתפנק במקלחת לאורך קיר שלם או אמבטיה גדולה / Free standing (אמבטיה עומדת בפניה עצמה ולא יצוקה).

הכנות אינסטלציה > מה שלא תבחרו, מקלחת או אמבטיה.. יש לקחת בחשבון את ההכנות שצריך לעשות עבור כל אחת מהן והן שונות לגמרי ועל כך מומלץ להיוועץ באיש מקצוע ולקבל החלטות מבעוד מועד.

3. ארון כיור כמכתיב סגנון עיצובי > עיצוב ובחירת מראה הארון שמתחת לכיור הוא המקום שלכם להשפיע על נראות החלל כולו. סגנון הארון, הכיור שמשולב איתו והמראה שתתלה מעליו הם אחד האלמנטים החשובים בעיצוב החלל הרטוב, אשר לא נופל בחשיבותו מבחירת האריחים, הכלים הסניטריים וכמובן התאורה.

איך מתחילים:

בחירת כיור > רצוי להתחיל מבחירת סוג וסגנון הכיור, כיוון שהוא יכתיב את אופי הארון שמתחתיו. ישנם הרבה סוגי כיורים, כאשר העיקריים ביניהם הם כיור מונח (על גבי משטח שנבחר) או כיור שקוע (בתוך המשטח הנבחר כחלק בלתי נפרד ממנו).

בחירת ברז > בחרתם כיור, מעולה! עכשיו נשאר להתאים לו את הברז האידיאלי עבורו. האם זה יהיה ברז קיר (מותקן מן הקיר מעל ארון הכיור בגובה של כ-110 ס"מ מגובה רצפה) או לחילופין ברז פרח (מותקן ממשטח הכיור בגובה של כ-90 ס"מ מגובה רצפה)?

מימין: כיור שקוע במשטח שיש עם ברז פרח. התמונה מכאן

*היתרון היחסי של ברז הפרח לעומת ברז הקיר הוא שניתן למקמו במדויק לאחר התקנת המשטח בעוד שאת ברז הקיר ממקמים לפני ארון הכיור ועל-כן חייב להיות מדויק כמו גם תכנון הארון עצמו.

סגנון הארון > ארון כיור מרחף (תלוי מן הקיר בגובה מסוים מהרצפה) / מוגבה מן הרצפה על רגליים עם ידיות אינטגרליות וגימור של צבע בתנור, אשר יקנה מראה מודרני או מאידך, ארון כיור שמתחיל מן הרצפה (על צוקל או רגליים מעוטרות) במראה גולמי יותר, המשלב ידיות מיוחדות או מסגרות בולטות על החזיתות שלו.

מימין: ארון כיור שמתחיל מרצפה צבוע בגוון כחול כהה עם ידיות זהב . התמונה מכאן

מראה ותאורה > המראה והתאורה שמתלווה אליה (בהנחה ויש) צריכות להיות מונעות מהסגנון אותו בחרתם עבור ארון הכיור שלכם. לסגנון מודרני בחרו במראה ללא מסגרת (ניתן לתכנן מראש ולשים מאחוריה פס לד) בכלל או אם מסגרת דקה במראה נקי. למראה כפרי/פרובאנס חם יותר, אפשר לבחור במראה עם מסגרת עבה יותר ומעוטרת להדגשת הנוכחות שלה בחלל ולשילוב עם הארון עצמו.

4. ח.כביסה – שירות משתלב בעיצוב > ישנה מגמה לשלב את חדר הכביסה/חדר השירות כחלק מן חדר הרחצה (לרוב בחלק האחורי של אמבטיית הילדים) ולכך צריך להיערך עוד בתכנון החלל מהכנת אינסטלציה (כיור, ברז, ברז למ.כביסה ויציאה למייבש), מתקן תלייה, ארון ייעודי, חשמל ותאורה והקצאת מקום רלוונטי לכל זה בחדר הרחצה כולו.

טיפים שימושיים:

עגלת כביסה > המלצתי היא להוסיף עגלת כביסה (או 2 במקרה של אמבטיה ילדים מרווחת) לתכנון ארון הכיור בחדרי הרחצה שלכם, כלומר שבמקום עוד דלת או מגירות תהיה מגירה בגובה מלא עם ידית עליונה ובה הילדים ישליכו את הכביסה המלוכלכת בסוף יום, זה יהווה עבורכם פתרון אחסון נוח ונגישות לחדר הכביסה עצמו.

ארון שירות > תכננו עבורכם ארון שירות (עדיף בנישה ייעודית) שמתכתב בסגנון עם ארון הכיור והחלל עצמו. זאת בהנחה ואין חיץ ברור בין חדר הרחצה לאזור השירות, אם יש הפרדה מלאה תוכלו לתכנן ארון שירות פשוט יותר.

מימין: ארון שירות שקוע בקיר כחלק בלתי נפרד מהחלל. התמונה מכאן

מיקום מ.כביסה ומייבש > חדר הרחצה שלכם מוגבל בשטחו? מקמו את המכונות אחת על גבי השניה (בהנחה והן לא עם פתח עליון). אם חדר הרחצה מאפשר זאת, הייתי ממליצה על בניית במה אשר עליה יונחו המכונות, זה גם נוח יותר להוצאת והכנסת הכביסה וניתן יהיה לנצל את החלק שנותר מתחתיה כאחסון נוסף. בכללי, חדר שירות זה מקום שכדאי לנצל אותו גם כשטח אחסון נוסף בבית ע"י תכנון חכם.

5. נישות בנויות ומחיצות – תכנון פרקטי ודקורטיבי > תכנון מחיצות בחדר הרחצה הוא ענין מהותי גם במובן הפרקטי של תחימת אזור המקלחון או האסלה משאר הפונקציות וגם במובן הדקורטיבי. על-מנת לתכנן את אותם איזורי החיץ היטב צריך להתאים אותן לפונקציה המבוקשת בחלל, בגובה, בחומריות ובגמר (בהנחה וזו מחיצה בנויה). המחיצות הללו יהוו חלק בלתי נפרד מהעיצוב הכולל של החלל.

תחימת המקלחון > המקלחון הוא איזור מונמך ומשופע משאר חדר הרחצה ועל-כן יש לייצר חיץ בינו לבין שאר הפונקציות. ישנה אפשרות להתקין מחיצות זכוכית משולבות עם דלת כניסה אליו, או ע"י לחילופין לבנות קיר נמוך שעליו תותקן מחיצת זכוכית (בדופן בו המקלחון נפגשת עם אסלה או ארון כיור) ואפשר גם לייצר הפרדה מלאה בין הפרש הגבהים ע"י יצירת מדרגה בכניסה למקלחון.

הפרדה בין חדר הרחצה לח.שינה > אם חדר הדחצה שלכם ממוקם בתוך חדר השינה (למשל בח.שינה הורים או בסוויטה שתכננתם למתבגר/ת או לאורחים), לא חייבת להיות חציצה ביניהן ע"י קיר בנוי ודלת, אפשר לייצר מחיצת זכוכית למשל משולבת עם זכוכית חלבית או הדפס מעניין, כך שתשיגו את הפרטיות הדרושה בחדר הרחצה ותתקבל תחושה של ח.שינה גדול יותר.

מימין: מחיצת זכוכית משולבת חלבית בין ח.שינה למקלחת הורים הילה וטל. צילום: Barangapix

נישות בנויות > יצירת נישות בנויות, אשר שקועות בקיר מהווה עניין דקורטיבי ולעיתים גם פרקטי. למשל נישה שקועה בקיר אמבטיה/מקלחון יכולה לשמש כאחסון התמרוקים שלכם, או נישה שקועה בקיר האסלה לצידה יכולה לשמש כאחסון לנייר טואלט, מגבות קטנות או מוצרי אוירה.

*העקרון החשוב בהקשר של יצירת נישות בנויות הוא להתאים את גודלן וגובהן לשימוש שלהן נועדו ולגודל אריחי הקיר בו הן ממוקמות.

הירשמו לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים במייל

תודה על ההרשמה!

פוסטים אחרונים
חיפוש לפי תגיות
אין עדיין תגים.
bottom of page